top of page

Klimatsmart mat

Laga klimatsmart mat och ta hänsyn till planeten vi lever på! En klimatsmart måltid kännetecknas av aktiva val i flera steg, från odlingsstadiet till att maten ligger på din tallrik. Men det tar inte slut där. Det är även viktigt att minimera matsvinnet. Vi har satt ihop en guide för dig som vill minska ditt matsvinn. Det är ett viktigt steg på vägen för att minska din klimatpåverkan.

Vad är klimatsmart mat?

Ekologisk och växtbaserad mat är exempel på klimatsmart mat. Uppfödning av djur står för en stor del av klimatutsläppen. Därmed är klimatsmart vegetarisk mat betydligt bättre ur miljösynpunkt. Tänk även på att välja färska grönsaker efter säsong (se en sammanställning hos Naturskyddsföreningen över varje säsongs godsaker). Vi på Generation Waste tycker det är viktigt att sprida så mycket ”klimatsmart mat-fakta” det bara går, för det finns så många fördelar. Maten är nyttig, prisvärd, bra för miljön – ja, listan kan göras betydligt längre än så.

Klimatsmart mat – Recept

Vi har samlat flera goda och klimatsmarta recept i vår kategori Matsvinn-recept. Där kan du bland annat läsa om hur du går tillväga för att göra:

  • Kimchi på blomkålsblast

  • Kanelsnittar

  • Picklade lökar

  • Chips på brysselkål

4 steg för dig som vill äta klimatsmart

Det är vanligt att vilja äta mer klimatsmart, men hur lyckas man egentligen med det? Naturskyddsföreningen har tagit fram 4 tips som vi presenterar i korthet nedan.
 

  1. Ät växtbaserat
    En vegetarisk måltid minskar klimatpåverkan med mer än hälften i genomsnitt. Det beror till stor del på att uppfödandet av köttdjur är en stor utsläppsbov. När du handlar färska grönsaker är det bäst att välja råvaror i säsong samt ekologiskt om det är möjligt (se nästa punkt).
     
  2. Ät ekologiskt 
    Bönder som odlar ekologiskt använder inte konstgödsel. Det är bra för miljön, med tanke på att konstgödsel kräver fossil energi vid tillverkningen. Konstgödsel släpper även ut luftgas, som är en växthusgas. Ytterligare en fördel är att ekobönder inte använder sig av kemiska bekämpningsmedel.
     
  3. Välj kött med omsorg
    Väljer du att äta kött kan du göra flera aktiva val, ur klimatsynvinkel. Kor och får har gräs som föda och dessa djur bidrar till miljönyttor, då betande djur hjälper till att hålla markerna öppna. Välj med fördel svenskt ekologiskt kött eller naturbeteskött om det finns.

     
  4. Minimera matsvinnet
    Det slängs mycket mat i svenska hushåll. Det gäller att planera både matinköp och måltider bättre för att komma till rätta med problemet. Smaka och lukta på mat som gått ut innan du slänger maten. I Sverige slänger vi i snitt 95 kg matavfall per år – den siffran går att minska rejält med bättre planering!
bottom of page