top of page

GW Story
Vår resa börjar här......

Jag startade bolaget 2018 ihop med min medgrundare Andreas Pringle. Anledningen var att jag såg ett enormt slöseri med mat som slängdes helt i onödan. Samtidigt som det saknades ett enkelt mätverktyg för kockar att mäta sitt matsvinn med som gav en snabb återkoppling. Sedan barnsben har jag alltid tyckt om att vara i köket med min mamma och mormor. Jag utbildade mig till kock i början på 90-talet och startade min yrkesbana på en lunchrestaurang i Göteborg. Ägaren lärde mig vikten av att ta tillvara på allt i köket.

_________________________________________

“Ägaren lärde mig vikten av att ta tillvara på allt i köket.”

_________________________________________

 

Efter två säsonger med skidåkning och kockjobb i Österrike och Frankrike lyckades jag få arbete hos Leif Mannerström på Restaurang Sjömagasinet i Göteborg, då en av landets bästa restauranger.

På Sjömagasinet fick jag återigen lära mig att ta tillvara på allt som köptes in och dessutom att alltid leverera på högsta nivå varje dag.

Därefter startade jag en restaurang med två vänner. På restaurangen fick jag användning av alla de färdigheter som erfarenheter, kollegor och chefer lärt mig. Tyvärr kunde jag inte uppnå en bra balans mellan arbetsliv och privatliv. Så jag sålde min del av restaurangen efter tre år och började arbeta på andra restauranger samtidigt som jag gästföreläste på restaurangskolor och utbildade kockar.

_______________________________

“För första gången såg jag ett system som kunde mäta matsvinn.”

_________________________

År 2012 blev jag utsedd till kökschef på en helt ny restaurang I Göteborg. Det var en viktig vändpunkt i mitt liv. För första gången såg jag ett system som kunde mäta matsvinn. Men efter två år gjordes inga framsteg när det kom till att minska matsvinnet.

_______________________________

“Jag föreslog ett koncept där vi skulle räkna om avfallet

från antal kilo till antal kronor istället.”

___________________

Jag föreslog istället ett koncept där vi skulle räkna om avfallet från antal kilo till antal kronor och samtidigt börja servera mat på en liten tallrik istället för en stor. För att därefter analysera och presentera siffrorna vidare till min chef varje fredag. Min chef och mina kolleger tyckte om konceptet och jag erbjöd mina kolleger fika om de kunde minska matsvinnet till nästa månad. Det var en enorm framgång och vi lyckades tillsammans minska matsvinnet med 20% under de första tre månaderna.

__________________________________

“Det var en enorm framgång och vi lyckades tillsammans minska

matsvinnet med 20% under de första tre månaderna.”

____________________

Jag läste om Göteborgsmodellen för att minska matsvinnet i skolkök. Detta gav mig ytterligare inspiration och tanken väcktes att tillämpa modellen i restaurangkök. Jag presenterade min idé om att utveckla en applikation som minskar matsvinn och omvandlar det till mätbara siffror till mina vänner, familj och bransch kollegor.

Efter några kvällskurser i hållbara affärsmodeller på Yes Box i Göteborg fick vi chansen att pitcha vår ide för några företag och investerare. GU Ventures såg en framtid i oss och gick med på att bli vår första investerare. Vi gjorde en testkörning av vårt system med Comfort Hotell och Göteborgs Stadsteater och systemet visade sig bidra till en betydande minskning av matsvinnet. Med denna framgång började Andreas att utveckla vårt system för att kunna skala upp vår verksamhet och hjälpa flera kunder.

Vid samma tid blev vi även antagna till inkubatorn Founders Loft, där vi ihop med flera olika start- up bolag fick hjälp med affärsutveckling, rådgivning och inspiration för att bygga företaget vidare.

____________________________

“systemet visade sig bidra till en betydande minskning av matsvinnet.”

___________________

Under mina år som kock och krögare har jag alltid försökt att dela med mig av mina kunskaper till nya kockelever. Nu har jag hittat personer med samma glöd för en hållbar framtid som ingår i Generation Waste team. Det som våra som läromästare lärde oss vill vi föra vidare till nästa generation. Därför är utbildning och kunskap från jord till bord otroligt viktig att föra vidare för oss, som en del i att mäta och minska matsvinn.

Vi är på väg att utarma våra jordar. Vi förorena våra hav och sjöar. Vilket bidrar till en stor oro inför framtiden som vi på Generation Waste dela med många. Vårt uppdrag innefattar därför även att utbilda alla de kockar och krögare som vi samarbetar med. Målet är att både kockar och gäster förstår att matsvinn är rena pengar som hamnar rätt ner i soptunnan och påverkar klimatet negativt varje dag. Våra utbildningar bygger på mina och mina medarbetares kökserfarenheter samt forskning och rapporter från FAO, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket SLU och RISE. Vårt mål är att förändra en liten del av världen med ett smart mätverktyg och en gemensam kunskapsbas hos fler kockar!

Daniel Oddhammar

Grundare & Affärsutvecklingschef, Generation Waste

 

bottom of page