top of page

Tips för att minska matsvinn under jul
Minska ditt matsvinn i jul

Bufféer är en stor bov till matsvinn och tiden kring jul är inget undantag. Även ett enkelt julbord är ofta traditionsbundet, och det är värt att fundera över vad vi kan göra av allt som går till spillo. Ett första steg är att minska ditt matsvinn. Det sparar dig både pengar, tid och är skonsamt för miljön. Faktum är att vi slänger 12% mer mat under julen än övriga året. Det vill vi ändra på!


6 tips för att minska matsvinn i jul

1. Undvik för stora bufféer

Ett fullastat julbord med dussintals rätter är läckert men hur ofta ser du inte att det är flera rätter som knappt har rörts. För att minska matsvinnet kan du välja ut de absolut populäraste rätterna och förbereda ett enkelt julbord i stället. Om du kan minska ditt serveringssvinn innan maten ens är tillagad sparar du mycket tid, pengar och du värnar om miljön.

Om du vet vilka som kommer på julbordet kan du rakt ut fråga dina gäster vad de vill ha på julbordet. Be dem välja ut sina favoriter själva. Märker du att flera rätter bara efterfrågas av en enda gäst eller inte alls, kanske det inte är värt att ha med de rätterna på julbordet.

Om en restaurang är noggrann med att hålla kylan på det som ska vara kallt och värmen på det som är varmt samt byta serverings bestick ofta så går det att återanvända maten som blir över på en buffé. Enligt Livsmedelsverkets krav är det även väldigt viktigt att kyla ner mat så fort som möjligt samt att återuppvärma mat på rätt sätt ( Minst 72 grader ). Om du kan låta buffén vara mindre välfylld när det närmar sig stängningsdags. Erbjud gästerna att ni kan komma ut med det som efterfrågats, men ställ inte ut ett helt nytt serveringsfat för en enda gäst.


2. Hantera rester från julbordet

Det är nästan omöjligt att få ett renskrapat julbord och samtidigt ha mätta och nöjda gäster, lite rester får du räkna med. Men med rätt inställning kan du minska ditt serveringssvinn genom att ta hand om maten efteråt. Om du inte ställt fram det på julbordet är det ofta fritt fram att använda resterna i annan mat. Juldagspytt är en perfekt lunch dagen efter och där kan du utnyttja väldigt många rester från julbordet. Du kan även utnyttja din frys. Det mesta på julbordet går att frysa.Du kan erbjuda gästerna doggy bags eller matlådor för maten som varit framställd på bordet och inte gått åt. En matlåda i papp kostar inte många kronor, men du skapar mycket välvilja och du slipper slänga mat bara för att den ställts fram. Såklart måste du uppmana att maten ska kylas snabbt och avgöra om det är sanitärt.


3. Ta hand om hela råvaran

Vid lagningen av rätterna kan det bli mycket beredningssvinn. Mycket av svinnet kan undvikas eller minskas om du planerar rätterna på rätt sätt. Grönsaksrens, som skal från lök och morötter, fungerar alldeles utmärkt att koka din egen buljong på. Rensade ben och puts från kött fungerar också bra. Ner med renset, vatten och salt i en gryta med lock och koka ut smakerna. Sila av den goda buljongen och släng resterna i komposten. Buljongen kan frysas eller användas i annan mat till julbordet. Du kan också konservera, pickla, torka, safta och sylta mycket av det som annars skulle slängas.4. Grön julmat

Det går som sagt inte att minska allt matsvinn, men då är det bra att veta vad som påverkar miljön mest. Vegetariska alternativ är ofta billigare än kött. De har också generellt sett en mycket mindre miljöpåverkan vid produktionen. Såklart betyder inte det att julbordet måste vara helt vegetariskt, men om du kan rikta fokus från köttet till tillbehören på julbordet kan det göra väldigt mycket för både miljö och plånbok.

Ekologisk och klimatsmart mat ger dig mycket mer spelrum på julbordet ur miljösynpunkt. Det finns många fullgoda alternativ som är mycket mer klimatsmarta. Om du kan göra ditt julbord med klimatsmart mat behöver du inte skämmas för det som du tvingas att slänga efter servering, om du inte lyckas minska matsvinnet så mycket som du egentligen önskar.

5. Utnyttja statistik för bättre rutiner

Du kan läsa hur mycket rekommendationer som helst men den bästa statistiken för dig och dina gäster är vad ni faktiskt utnyttjar. Ta dig lite tid efter julbordet och gör en utvärdering över vad som har gått åt för varje servering. För restauranger har vi ett bra mätverktyg för att mäta mat, som kan hjälpa dig ta kontroll över ert matsvinn.

Det blir ännu bättre om du också gör en detaljerad lista på vad som tillagades, jämfört med vad som åts upp. Sen delar du detta på antalet gäster. Ju fler serveringar du för statistik på desto bättre blir den. Skriv resultatet på varje recept i din receptsamling så vet du precis hur mycket det gick åt och har därmed förberett för att minska ditt matsvinn ett år i förväg.

6. Servera på mindre tallrikar

Tallrikssvinn kan vara svårt att göra något åt men en sak som är mycket effektiv är att använda mindre tallrikar för buffé-servering. Det gör dina gäster mer medvetna om vad de lägger upp på sin tallrik och de blir noggrannare med att bara ta det som de kommer äta upp. Ta också bort salladsassietten. Det finns ingen egentlig anledning att ha den framme och om gästerna använder sin vanliga tallrik till både sallad och huvudrätt blir de också mer medvetna om vad de tar.

Samma sak gäller serveringsbestick. Ställ fram mindre serveringsbestick. Om din gäst kan skopa upp exempelvis 10 köttbullar med en enda slev är det svårt för dem att i farten välja en mindre mängd än så, även om de bara ville ha ett par köttbullar.

247 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page