top of page

Minska morotssvinn!

Vad göra med vissna morötter?


En gummiliknande, böjbar, mjuk morot är inte dålig för dig, den är bara mindre trevlig. Mjuka morötter är uttorkade morötter så ställ dem i kallt vatten då blir de krispiga, orangea och som färska igen. Morötter med blast har kort hållbarhet och blir ganska fort mjuka. Ta bort blasten och förvara rötterna i en påse i kylskåpet, då håller de länge!

Varför mjuknar en morot med blast?


Rotens viktigaste jobb är att förse växten, blasten, med näring som den tar upp genom att suga upp vatten. Roten mjuknar därför på bara några dagar om den inte kan förse blästen med fukt och näring.


Vill du ändå använda dina mjuka morötter stoppa dem i sådana rätter där mjuka morötter passar in: grytor, soppa, sås, grönsaksbiffar, fond.

Måste vi skala morötterna?


Nej hejda dig med potatisskalaren. Det är nära skalet som många av nyttigheterna sitter. Med tanke på näringen är det alltså värt att skölja morötterna i stället för att skala dem. Intressant är att kroppen tar upp mer antioxidanter från tillagade morötter jämfört med råa. Det beror på att strukturen mjukas upp och näringsämnena blir mer lättåtkomliga, precis som med den söta smaken. Ska du riva morötterna rekommenderas att skala moroten, eftersom skalet lätt oxiderar när man river det. Oxidation är helt ofarligt. Det är helt enkelt antioxidanten betakaroten som finns i skalet som i kontakt med syret i luften blir brun.

Om du ändå vill skala gör ett smakrikt morotspulver av skalresterna som vi visat i en tidigare film.

P.S slemmiga morötter bör undvikas.1 809 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page