top of page

Fyra råd för lång hållbarhet och minskat jordgubbssvinn!

Uppdaterat: 16 aug. 2022

Så höjer du kvalitén på dina jordgubbar och hanterar dem svinnsmart!

Fyra råd för lång hållbarhet och minskat jordgubbssvinn!

 1. Skölj alltid jordgubbarna med blasten på.

 2. Snoppa dem på rätt sätt, hantera kniven och jordgubben varsamt, skär inte bort mer än nödvändigt när du ansar dem.

 3. Bada jordgubbarna i en blandning av 1 dl ättika + 1 liter vatten ½-1 minut. Då dör bakterier som bidrar till att jordgubbarna snabbt blir dåliga.

 4. Förvara jordgubbarna i kylen och ta ut dem en stund innan servering.

Tio intressanta fakta om våra jordgubbar

 1. Varje år skördas 30 miljoner liter svenska jordgubbar i Sverige. Det blir ungefär 3–4 liter gubbar per person och år.

 2. Snart är det midsommar. Då konsumerar vi hisnande 4–5 miljoner liter färska jordgubbar.

 3. Jordgubbar innehåller mer c-vitamin än apelsiner. En portion jordgubbar (à 125 ger mer än det rekommenderade dagliga intaget (75 mg) av c-vitamin. Innehållet ökar också med mognadsgraden – ju rödare jordgubbarna blir desto högre blir c-vitamininnehållet.

 4. Jordgubbarna innehåller mer antioxidanter än de flesta frukter vi annars äter (äpple, apelsin, banan). Den totala halten av antioxidanter i jordgubbar är till exempel 5–10 gånger högre än i äpplen.

 5. Det finns flera olika sorters jordgubbar som mognar vid olika tidpunkter, så att vi kan njuta av våra favoriter under hela sommaren.

 6. På många gårdar i Sverige kan du plocka jordgubbarna själv och betala efter vikt. Självplockningen står för ca 20 procent av den totala jordgubbsförsäljningen.

 7. I hela landet odlas jordgubbar på en yta motsvarande 3 500 fotbollsplaner, 2 500 hektar.

 8. Drygt 600 företag bedriver jordgubbsodling i Sverige. Till och med norr om polcirkeln odlas det jordgubbar, även om de största odlingarna finns i landets södra delar.

 9. Det är ovanligt att vara allergisk mot bara jordgubbar, men om du har pollenallergi eller födoämnesallergi kan du också ha en överkänslighet för jordgubbar. Forskare och läkare är dock överens om att nyttan överstiger eventuella ofarliga utslag. Det finns ca 2 000 proteiner i en jordgubbe och av dem är det bara en som innehåller det allergen överkänsliga kan reagera på.

 10. Tunnelodling ger en längre skörd av jordgubbarna än vad som annars skulle vara möjligt i vårt land. Dessutom kan man i tunnlarna undvika kemiska bekämpningsmedel och bara ha biologiskt växtskydd. Bra för både oss och naturen alltså!


9 899 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page