top of page

Förvara dina grönsaker rätt

Uppdaterat: 16 aug. 2022

Förvaring av grönsaker

Genom att förvara dina grönsaker på bästa sätt förlänger du hållbarheten och får mer tid att hinna äta upp dem. Då minskar du risken för att få matsvinn. Ta hand om dina grönsaker så snart som möjligt efter leverans. Tänk på att vissa av dina grönsaker har transporterats långväga. Därför är det viktigt att grönsakerna tas om hand på bästa sätt för att bibehålla kvalitén och förlänga hållbarheten.De flesta grönsaker trivs bäst i kylskåpet men vissa kan få köldskador i kylskåp och ska istället förvaras svalt eller i rumstemperatur. Med svalt menas cirka 12-15°C. Om du inte har ett ställe med den temperaturen är det bäst att du förvarar dessa grönsaker i rumstemperatur. Har något ändå blivit sladdrigt, så prova att lägga det i vatten eller tvätta noga och lägg i en plastpåse i kylskåpet. Då blir grönsakerna som nya inom några timmar. Har du skurit upp en grönsak eller frukt i mindre bitar ska du förvara dem i kylskåp.

Såhär på hösten vi kan njuta av svensk kål rotfrukter och pumpa. Här kommer några tips på hur de förvaras på bästa sätt.

Kål Kål trivs bäst kallt i kylen men klarat faktiskt en temperatur ned mot noll grader. I rumstemperatur håller kålen sig i ca. 15-20 dagar. Man kan göra kålen fräsch igen genom att skära bort de yttersta bladen och därefter lägga kålen i en djup tallrik med kallt vatten.

Lök och vitlök Lök ska förvaras knastertorrt och gärna svalt. Man ska aldrig förvara lök i en platspåse och absolut inte i ett fuktigt kylskål. Färsk lök kan dock läggas i kylskåpet för att den inte ska torka ut. Tänk dock på att vitlök kan ge smak till råvaror som ligger nära. Har du tillgång till en sval så passar vitlöken utmärkt där, annars kan du gärna förvara den i en burk på köksbänken.

Potatis Ska förvaras torrt, svalt och mörkt, helst mellan +5-10° C. Gärna på ett kallt cementgolv i garaget eller på terassen/balkongen med några tidningar över. Det är ljuset som får potatisen att ibland bli lite grön när den producerar små mängder av giftet solanin som speciellt små barn inte tål. Har väl potatisen blivit grön räcker det inte att skära bort dessa delar, utan hela potatisen måste slängas.

Purjolök Purjolök kan förvaras torrt i rumstemperatur. Den är dock lite känslig för uttorkning så ät den medan den är färsk. Purjolöken är emellertid tålig och klarar kalla temperaturer helt ned till – 1° C. Optimal temperatur är dock mellan +2° C till +4° C grader. Har du skurit upp purjolöken så förvarar du den bäst övertäckt i kylen.

Rotfrukter Generellt skall rotfrukter som morötter och rotselleri förvaras svalt och i en plastpåse för att förhindra uttorkning, helst långt ned i kylskåpet. Palsternackor bör dock inte packas tätt i en plastpåse då det lätt kan uppstå röta. Rotfrukter smakar bäst om man äter dem direkt när man får dem.

Squash Förvara gärna squash i en plastpåse i kylskåpet. Den skall förvaras svalt, i ca +10° C. Squashen är, precis som gurkan, känslig mot etylengas och kan också bli mjuk och gulaktig om den får ligga länge tillsammans med avokado eller tomater.

Pumpa Pumpor kan hålla länge, i säkert 1-2 månader om man förvarar den rätt. Förvara dem torrt och inte för varmt. Har du skurit upp pumpan är det bra om du förvarar den kallt, i ca +10° C, gärna längst ned i kylen.3 272 visningar0 kommentarer

Commenti


bottom of page