top of page
Skribentens bildGeneration Waste

Det matsvinn vi inte pratar om...

Soppa, såser, läsk, mjölk, marmelad, sylt, fil, te, kaffe. Vi glömmer lätt att flytande livsmedel som vi häller ut i vasken också är matsvinn. Vi har pratat om matsvinn i många år och allt pekar på att vi är överens om att vi måste hushålla med våra resurser och minska matsvinnet. Därför vill vi på GW uppmuntra alla att börja mäta sitt flytande matsvinn också. Det enklaste sättet är att beräkna 1 liter som 1 kg matsvinn.  

Idag saknas statistik på exakt hur mycket som faktiskt försvinner ut i vasken i Sverige, men naturvårdsverket genomförde en studie både 2014 och 2021 för att undersöka hur mycket hushållen slänger. 2021 hällde hushållen ut totalt cirka 190 000 ton mat och dryck via avloppet från hushåll under ett år. Undersökningen från 2014 hällde hushållen ut 224 000 ton på ett år. Observera att vi har minskat vårt flytande svinn under åren mellan 2014 och 2021 trots att befolkningen i Sverige har ökat (SCB, 2020), så det går åt rätt håll. Vi kan dra en slutsats om att vi har åtagit oss att vi ska titta lukta och smaka innan vi slänger ut något i vasken. Då tänker vi kanske på att vi slänger ut den surnade mjölken, men det är faktiskt inte mat som blivit dålig som står för majoriteten av det flytande svinnet. Studien från 2021 visar att anledningen till att hushållen kastar ut vätska i vasken är att det har blivit över från en måltid eller fika, på hela 71% av allt som kastades 2021.  

 

Vad vaskas? 

Studien från 2021 delade upp svinnet i kaffe/te, mejeri, övriga drycker, såser, soppa och röror, fast matavfall, övrigt flytande matavfall och sött.  




Det finns flera kategorier flytande matsvinn som man kan förebygga, exempelvis mejeriprodukter där titta, lukta, smaka är bra ledord att följa. Som ni ser är det kaffe och te som står för majoriteten av det som kastas i svenska hushåll. I dagsläget finns det ingen statisk på hur mycket som slängs inom privata och offentliga måltidsverksamheter, men vi vet att överblivet bryggkaffe är ett stort problem hos våra kunder. Därför håller vi på att ta fram en guide till offentliga och privata måltidsverksamheter för hur de ska minskar sitt svinn och hanterar ert överblivna kaffe. Håll utkik i sociala medier och i kommande nyhetsbrev för att ta del av detta kompendie.  

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page