top of page

Matförvaring

Matförvaring är ett ständigt aktuellt ämne där det nästan alltid finns utrymme för förbättring, både för hemmakockar och professionella kök. En bra matförvaring och en väl utvecklad metod för lagerkontroll leder till minskat matsvinn. Lyckas du minska matsvinnet gör du både miljön och plånboken en tjänst. Läs mer om detta i vår Matsvinnsguide. Men hur kan du arbeta aktivt med förvaring av mat? Det ska vi kolla närmare på.

Lagerkontroll ger dig översikt

Arbetar du kontinuerligt med en gedigen lagerkontroll kan du skapa en bra översikt i kyl-, frys- och torrvarulagret. Det i sin tur leder ofta till minskat matsvinn. Genom att lagra råvarorna på rätt sätt är mycket vunnet.

Exempel på förvaring av grönsaker och rotfrukter

Tomat och banan trivs bäst i rumstemperatur

• Potatis och rotfrukter ska förvaras mörkt och svalt

• Sallad förvaras sköljd och torr med en fuktig handduk över sig

Underlätta er interna matkontroll med FIFU

Ett användbart tips som bidrar med ordning och reda för intern matkontroll är att lagra alla matvaror efter datum. Det kan ni göra genom att använda principen ”FIFU”, som står för ”Först in, först ut ”. Metoden leder till en bra cirkulation på alla matvaror. Vi rekommenderar också att märka upp vad som ska förvaras på olika ställen i kylskåpet och frysen. På så sätt blir det enklare att minnas matens placering.

Sätt etiketter på fryspåsarna så det inte råder några tvivel kring vad innehållet är. Det är bra att inventera lagret med jämna mellanrum, förslagsvis en gång i veckan eller månaden (beroende på hur stort utrymmet är).

Förvaring av mat och kylvaror

Kylvaror bör förvaras kallt för att hålla så länge som möjligt. För att förvara dina kylvaror på ett hållbart och säkert sätt är det bra att:

• Sätta in kylvaror  i kylskåpet så fort som möjligt

• Kyl ner matrester så snabbt som möjligt (ett nedkylningsskåp är att föredra)

• Undvika att förvara mat i direkt solljus

Temperaturer för matförvaring

En tumregel för matförvaring i kyl är att ju kallare maten förvaras, desto längre håller den. Oftast får du vägledning av förpackningen. En bra temperatur i kylskåpet är +4°C, då håller maten länge och risken kontamination minskar. En lagom temperatur i frysen är -18 °C.

Rutiner för förvaring & kontroll av mat

Om ni önskar vägledning eller råd kring hur våra tjänster kan hjälpa er interna kontroll av mat och lagerstatus ska ni inte tveka att kontakta oss på Generation Waste. Vi ser fram emot att ta fram ett skräddarsytt upplägg tillsammans med er som leder till minskat matsvinn!

bottom of page