top of page

Matsvinn-Butik

Matsvinn i butik är ett bekymmer som alla livsmedelskedjor kämpar med. Det gäller inte minst frukt- och grönt-avdelningarna där det gäller att hela tiden erbjuda ett fräscht utbud som faller kunderna i smaken. Det är en balansgång mellan att erbjuda ett stort och varierat sortiment samtidigt som vissa varor har korta bäst-före-datum. Ett lyckad arbete mot minskat matsvinn består av olika delar. Genom att ha tydliga rutiner, medveten personal och möjlighet att mäta hur mycket mat som slängs kan matsvinnet minska över tid.

De senaste åren har medvetenheten ökat och flera livsmedelskedjor arbetar aktivt med att minska matsvinn i butik, exempelvis genom sänkt pris på varor med kort datum, förpackningar som ökar produkternas hållbarhet och samarbeten med leverantörer och välgörenhetsorganisationer. Vi på Generation Waste hjälper er att arbeta systematiskt med dessa frågor – och att ta nästa steg i ert klimatarbete.

Siffor på matsvinn i butiker

Statistik och siffror på matsvinn i butiker är ett utmärkt beslutsunderlag som ger svart på vitt på vilka åtgärder som fungerar, och områden där det finns förbättringspotential. Eftersom svinnet registreras löpande är det möjligt att dra slutsatser över vilka insatser som minskar svinnet och vice versa. Genom våra samarbeten har vi märkt att matsvinnet minskar när det mäts och registreras dagligen.

Vi har tagit fram ett mätverktyg där svinnet registreras via en iPad eller smartphone. Uppföljningen sker via en webbportal där ni kan se utvecklingen på kort- och lång sikt. Systemet har även möjlighet att ta fram relevanta nyckeltal för er butik. Dagens användare består mestadels av personal som jobbar i storkök inom besöksnäringen och kommunen –men vi diskuterar gärna ett specifikt anpassat upplägg för er butik. Se vårt verktyg för att mäta mat.

Utbilda personalen

Personalens kunskapsnivå är en nyckelfaktor när det kommer till att minska matsvinnet. Vi
kommer gärna ut till er och föreläser om hur ni kan arbeta med ett systematiskt
förändringsarbete för att minska svinnet.

Boka in oss för skräddarsydda:

  • Utbildningar

  • Matlagningskurser

  • Middagar

  • Workshops

  • Föreläsningar

Ovanstående tjänster kan antingen anordnas i våra lokaler (med över 20 sittplatser) eller så
kommer vi ut till er.

Läs mer om vår matutbildning.

Kontakta oss för ett samarbete

Vi har hjälpt många verksamheter att växla upp hållbarhetsarbetet och minska matsvinnet.
Läs mer om våra aktuella samarbeten på vår sida med kundcase. Våra kunder består av både
kommuner och privata företag som vill bidra till en hållbar framtid (och samtidigt öka
lönsamheten). Är ni intresserade av ett samarbete? Då ska ni inte tveka att kontakta oss,
så berättar vi mer om våra tjänster och vad vi kan erbjuda er verksamhet.

bottom of page