top of page

Matsvinn på restaurang

Matsvinn på restaurang är något som ger många krögare huvudbry. Det är minst sagt en utmaning att hela tiden ha tillräckligt med mat förberedd – inte för mycket och inte för lite. Både plånboken och miljön vinner på att minska matsvinnet. Vi på Generation Waste hjälper restauranger att arbeta systematiskt mot att minska matsvinnet, vilket i slutändan leder till mindre kostnader.

Få siffror på svinn på restaurangen

Generation Waste ger restauranger insikt om hur svinnet ser ut i deras organisation genom att sätta siffror på matsvinnet. Det är betydligt enklare att ta genomtänkta beslut när det finns ett underlag att gå efter, än att basera besluten på magkänsla.

Genom att använda vårt mätverktyg kan restauranger mäta mat. Genom en enkel registrering av matsvinn får ni reda på exakt hur mycket mat som slängs och var ifrån av följande fyra kategorier svinnet uppstår.

  • Kökssvinn

  • Beredningssvinn

  • Buffésvinn

  • Tallrikssvinn

Vårt mätverktyg räknar sedan om matsvinnet i pengar. Det är därmed ett bra sätt att få reda på vilka kostnader det rör sig om – och ett bra första steg mot att ta beslut som reducerar svinnet. Siffrorna finns sedan tillgängliga i vår webbportal där du kan överblicka dagens, veckans eller månadens gästantal på restaurangen och hur mycket matsvinn som uppstått.

Läs mer om vårt mätverktyg.

Minska matsvinnet i det dagliga arbetet

En nyckel när det kommer till ett lyckat hållbarhetsarbete är att alla i organisation är införstådda hur de kan minska matsvinnet i sitt dagliga arbetet. Vi på Generation Waste håller utbildningar för restaurangpersonal där vi vänder på varenda sten som kan leda till minskat matsvinn. Vår utbildningsplan innehåller bland annat:

  • Menyplanering

  • Inköp

  • Resthantering

  • Vägning

Sammanlagt innehåller utbildningen 10 punkter som gett bevisat resultat. Göteborgs Stad har använt sig av våra punkter och lyckades minska matsvinnet med hälften på två år. Vi erbjuder även skräddarsydda utbildningar, kurser och middagar som gör er organisation mer klimatsmart. Tveka inte att höra er, så hittar vi en passande lösning utifrån era behov.

Läs mer om vår matutbildning.

Är det dags att komma igång?

bottom of page