top of page

Generation Waste:s nya mobilapplikation ska hjälpa Academedia att minska matsvinnet

Med hjälp av Generation Waste:s nya mobilapplikation ska utbildningsföretaget Academedia minska matsvinnet ute i sina skolor. – Verktyget Generation Waste erbjuder är den lösning som vi letat efter; dvs ett användarvänligt system som kan ge oss den statistik vi behöver för att kunna gå vidare i vårt hållbarhetsarbete, meddelar Academedias måltidsutvecklare Anna Blomqvist.

Generation Waste:s nya mobilapplikation ska hjälpa Academedia att minska matsvinnet

Academedia är Norra Europas största utbildningsföretag: De har totalt 690 förskolor, grundskolor gymnasieskolor och vuxenutbildningar. 75 000 luncher serveras dagligen. Luncherna serveras redan idag med ett hållbart fokus, bland annat så mäter de kontinuerligt miljömärkt råvara och har även ambitionen att ha två helvegetetariska måltider i veckan. Nu vill de, med hjälp av Generation Waste, ta hållbarhetsarbetet till nästa nivå.

Samarbetet tar sin start genom att Academedia börjar mäta på en av sina skolor, men måltidsutvecklaren Anna Blomqvist tror att samarbetet kan sträcka sig längre än så.

”I framtiden ser jag samarbetet med Generation Waste som ett värdefullt bollblank som kan bredda våra vyer om hur man kan jobba med matsvinn på ett mer effektivt sätt. Vi är helt säkra på att, med hjälp av Generation Waste och appen, kunna få med oss fler än bara kökets personal på våra skolor. Vilken rektor skulle inte vara intresserad av att minska sina råvarukostnader”, meddelar Anna Blomqvist.

Ny mobilapplikation ska ersätta Ipad som mätverktyg

Tidigare kunder som Generation Waste har jobbat med har använt sig av en stationär Ipad uppsatt i köket. Nu ska istället Generation Waste:s nya mobilapplikation användas för första gången, något som VD:n Daniel Oddhammar tror är ett steg i rätt riktning.

”Under våren har vi tagit fram en mobilapplikation som ska underlätta mätningen av svinn och samtidigt minska kostnaden för kunden. Vi tog fram applikationen i samband med att vi märkte att det fanns ett intresse bland större organisationer att mäta sitt matsvinn. Vi tror denna lösning är ett steg i rätt riktning”, meddelar Daniel Oddhammar.

Vill utbilda miljösmarta framtida konsumenter

Generation Waste har tidigare enbart jobbat med privata restauranger, men har sedan en tid tillbaka velat mäta matsvinn i större kök ; såsom exempelvis skolkök. Delvis är problemet med svinn i skolkök stort och delvis finns en möjlighet att påverka framtida konsumenter, menar Daniel Oddhammar.

”Alla vet att hur stort problemet med matsvinn ute i våra svenska skolkök är. Vi ser detta samarbete som en stor möjlighet att inte bara få hjälpa till att minska på matsvinnet, utan också påverka den yngre generationen att bli klimatsmarta konsumenter”, meddelar Daniel Oddhammar.

Anna Blomqvist ser också fördelarna med att implementera hållbarhetstänk redan i skolan.

”Barn och elever kan lära sig massor av en skolmatsal om personalen är engagerad och delar med sig av deras kunskaper. Som skola visar man upp ett engagemang och ansvar för vår miljö både mot vårdnadshavare och elever, vilket ger en framtidstro. Det tror jag är viktigt”, meddelar Anna Blomqvist.

bottom of page