top of page

Tips på hur du minskar ditt matsvinn i påsk.

Uppdaterat: 16 aug. 2022
Påsken uppmärksammas på många håll. Bland mindre hotell, konferensanläggningar och inte minst inom skola, vård och omsorg. Ett smörgåsbord av härliga påskrätter är ofta lika roligt att laga och duka upp som det är att bli bjuden på. En buffé uppskattas av de flesta men leder dessvärre ofta till att mycket mat blir över och i slutändan slängs. För att undvika detta vill vi bjud er på lite tips.

Planering är a och o

Ofta när det vankas buffé så räknas det slarvigt, vilket leder till att alldeles för mycket mat tillagas. Planerar du väl och räknar noggrant på hur mycket mat som behöver köpas in och lagas är mycket vunnet redan från början.

Banta buffén

Vid ett dignande buffébord blir gästen ofta mätt redan efter första portionen. Vilket i sin tur leder till mer rester och onödigt mycket jobb. Testa därför att banta bordet på rätter. För att minska risken att mat slängs dagen efter så kan du göra mindre av det som är godast nylagat och mer av det som är gott dagen efter.

Erbjud en buffétallrik

Ett vågat alternativ är att bryta buffétraditionen helt och hållet. Erbjud i stället en tallrik med 5 små klassiska rätter eller lägg din tid på att lägga upp en riktigt festlig måltid på tallrik. Tänk utanför boxen!

Kyl maten snabbt

Hur långt innan kan du förbereda din påskmat och hur länge håller maten i kyl? Påskmat är generellt rätt tålig och kylen är din bäst vän. Både korv, lax och köttbullar är preparerade och håller länge om du ser till att arbeta med rätt handlag och med temperaturer enligt livsmedelslagen. Varmhållningen bör kortas ned så mycket som möjligt och vid nedkylningen till 8°C får det inte ta mer än sex timmar. Om du sedan värmer upp maten allt eftersom gästerna kommer kan du minska ditt serveringssvinn drastiskt. Se till att duka av maten som blivit över så fort gästerna ätit färdigt.

Hur länge håller mat i kylen? Om du förvara resterna i kylen på 4-5°C och har hanterat dem korrekt kan du förvara dem i kylen i nästan en vecka. Som alltid rekommenderar vi att du som kock använder dina sinnen för att kvalitésäkra maten. Titta, lukta och smaka på maten innan och efter det att du värmer upp den ordentligt och serverar maten igen.

Erbjud gästerna att ta med mat hem

Köp med ett par matlådor samtidigt som du gör dina inköp. Portionera sedan upp den överblivna maten i lådorna och erbjud gästerna att köpa med hem.

Gubbröran gör man på påskdagen

Ja, gubbröran görs givetvis dagen efter påskafton, det är sen gammalt. Den är nämligen som gjord för att tillagas på de rester som vanligtvis blir över från påsklunchen.

Skippa buffén

En metod att rekommenderad till både äldreomsorgen och förskoleverksamheter som serverar mat ute på avdelningar är att dra ut påskbordet över hela påskveckan. Det vill säga servera påskmat hela veckan, en rätt per dag i stället för allt på en dag. Metoden kan även funka fint i en skolrestaurang. Se vårt förslag på en påskmeny här nedan.

Börjar ni dessutom varje dag med ägg och sill som tillbehör till frukosten så har ni inte bara ökat intaget av vitamin A och D samt omega-3. I slutet av veckan kanske ni har lyckats få fler av era lite yngre gäster att våga smaka på sillen.

Påskmeny över en vecka

  • Måndag: Köttbullar och med sky, kokta primörer och potatis

  • Tisdag: Jansonsfrestelse med och utan ansjovis och/ eller strömmingslåda.

  • Onsdag: Lax med kokt potatis och hovmästarsås/ romsås på tångkaviar.

  • Torsdag: Lammfärsbiffar med potatis- och rosmarinstomp samt gräddsås

  • Fredag: Prinskorv, spenatpaj/ omelett och svenska gryn med rostad potatis och primörer


94 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page