top of page

Tid finns varken för hemligheter eller stolthet
Vi på Generation Waste har ett väldigt brett perspektiv när vi diskuterar matsvinns-problematiken: Vi publicerar svinntips i våra sociala kanaler, ställer upp i cookalongs och webinar, vi diskuterar diverse ämnen som berör matsvinn med forskare, bönder och kockar i vår podcast. Men inget av det ovanstående är egentligen det vi i huvudsak bygger vår verksamhet på.

Vi kan diskutera matsvinns-problematiken i evigheter och ge tips i hur man på smarta sätt undviker matsvinn. Men det är inte där vi kommer finna lösningen. Lösningen börjar med att mäta matsvinnet och det är också det hela Generation Waste kärnverksamhet grundar sig i – i att mäta matsvinn. I ryggen har vi Livsmedelsverkets ord: ”Grunden för att minska matsvinn är att börja mäta. Det som mäts det syns också”. Det skulle lika gärna ha varit vi som skrev dessa ord. Men istället tar vi detta citat, utan att skämmas, från Livsmedelsverket.

Vår idé är alltså inte unik. Dock så tillhandahåller vi ett mätverktyg som skulle kunna sägas vara det – Ett enkelt digitalt mätverktyg som ger en överskådlig bild av hur mycket mat som slängs och vad det kostar i ören och kronor.

Det ska kännas i magen att slänga mat

Mängden matavfall som slängs i Sverige under 1 år ryms i 23 000 lastbilar som ställs på rad mellan Göteborg och Södertälje. Visst gör det ont att inse att vi i Sverige slänger så ofantligt mycket mat. Men det är precis det som är meningen.

Dessa siffror kommer nödvändigtvis inte hindra oss från att helt och hållet sluta slänga mat. Men förhoppningsvis så skrapar man inte av maten från tallriken ner i papperskorgen helt bekymmerslöst nästa gång. Samma sak gäller när det kommer till registrering av matsvinn i restauranger och offentliga kök – Det ska inte vara bekymmerslöst att slänga mat.

Medvetenhet och transparens

Vad är en förändring om man inte kan visa den? – Det enkla svaret är att det då inte kan ses som en förändring. Man kan prata om att man minsann inte slänger någon mat och att man har ”koll på läget”. Men kan man inte visa det svart på vitt så förblir det bara tomma ord. Missförstå oss inte, det handlar verkligen inte om att klandra någon för att de slänger mat, snarare tvärtom.

Det handlar om att skapa medvetenhet och vara transparent om hur mycket mat som slängs, både för personal och gäster. För den stora matsvinns-frågan är nämligen inget vi löser själva. Tid finns varken för hemligheter eller stolthet, så återigen citerar vi Livsmedelsverket:

Tillsammans minskar vi matsvinnet! Tillsammans kan vi göra skillnad!
24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page