Så sparar Jönköping pengar på varje tallrik
- Generation Waste
- 7 apr.
- 2 min läsning

Jönköpings kommun har minskat matsvinnet med 25% från 66 till 49 gram per elev på bara några månader. Med hjälp av Generation Wastes verktyg, intern dialog och cirkulärt tänk visar de hur hållbarhetsarbete kan leda till både klimatnytta och smart resursanvändning
Tommy Rockeskär är kökschef på Bäckadalsgymnasiet och TTC, som bedriver yrkesutbildningar inom bland annat kock, bagare, målare och chaufför. Han har arbetat på skolan i nio år, varav de senaste fyra och ett halvt som kökschef. Christoffer Rockeskär arbetar övergripande med skolmaten i kommunen, med ett fokus på förskola, grundskola och delvis gymnasiet.
Implementeringen av Generation Waste
Verktyget från Generation Waste implementerades i Jönköping i två omgångar, där man lärde sig mycket från första gruppen för att underlätta för den andra. En central del var att tydliggöra hur antalet matgäster ska räknas, för att siffrorna ska bli jämförbara. Trots viss oro i början kring arbetsinsats, har systemet visat sig vara lätthanterligt och uppskattat av personalen.
Utbildning och uppstart
Alla kökspersonal deltog i en gemensam utbildning med Lina och Stina från Generation Waste, och för grupp 2 anordnades även ett extra uppstartsmöte för att gå igenom praktiska frågor. Fysiska och digitala nätverksträffar har hållits för att dela erfarenheter och arbeta med matsvinnsfrågor tillsammans.
Effekter och resultat
Efter uppstart i september 2023 har matsvinnet totalt minskat från 66 gram till 49 gram per elev. Detta är ett snitt för alla deltagande enheter i kommunen. Det har framför allt skett en tydlig minskning i serverings- och kökssvinn, medan tallrikssvinnet fortfarande är en utmaning.
Arbete med eleverna
Initiativ som "Ask the Chefs" har gett eleverna insyn i matsvinnsstatistik, vilket skapat både förståelse och engagemang. Ett exempel är när tallrikssvinnet efter ett halvår visade sig vara 2,4 ton en siffra som väckt starka reaktioner bland eleverna på Bäckadalsgymnasiet.
Cirkulärt tänk och resurshantering
Råvaror tas till vara på nya sätt, som att tillverka buljong på skal och själv mala vegetariska biffar. Man ser en förbättrad kommunikation i köket kring hur rester kan användas och detta har blivit en inspirerande och motiverande del av arbetet för personalen.
Kommunikation och uppföljning
Man har valt att inledningsvis vara försiktiga med extern kommunikation för att undvika skuld hos elever. Intern kommunikation sker via mentorssamtal och presentationer till politiker och skolledare. Snittmåttet gram per elev används som primärnyckeltal.
Utmaningar och utvecklingsområden
Tallrikssvinn är den största utmaningen och arbete pågår för att engagera elever, bland annat via mentorsgrupper och fördjupad dialog. Man ser även ett behov av att förbättra planeringen i matsedeln så att rester kan användas direkt i nya rätter.
Framtida mål
Målet är att nå 25 gram svinn per elev till 2030 enligt kommunens hållbarhetsprogram. Ett mer cirkulärt tänk i menyplanering ska stärkas ytterligare och varje skolenhet ska jobba med en röd tråd i arbetet för att minska svinnet.
Råd till andra kommuner
Låt det ta tid, bygg en tydlig bild av utgångsläget innan åtgärder sätts in, och planera för långsiktighet.
Stolthet och framgång
Christoffer och Tommy lyfter medarbetarnas engagemang som sin största stolthet. Att spara resurser och samtidigt servera god mat till eleverna är en vinst för både ekonomi och miljö.