top of page

Matsvinnstips för en bra start på julbordet

Ett första steg är att mäta matsvinnet så du har bra koll på var det mesta av svinnet uppstår. Vid buffér som julbord blir oftast tallrikssvinnet störst. Det kan också vara en idé att informera och påminna gästen att här arbetar vi för att minska matsvinnet, ta gärna mindre mat och kom tillbaka för att hämta mer istället.Tre tips!


  • Bra logistik kring julbordet uppmuntrar gästen att komma tillbaka och ta flera gånger istället. Att se över flödet kan också underlätta för personal som skall fylla på med mat.


  • Tallrikssvinn kan vara svårt att göra något åt men en sak som är mycket effektiv är att använda mindre tallrikar för buffé-servering. Det gör dina gäster mer medvetna om vad de lägger upp på sin tallrik och de blir noggrannare med att bara ta det som de kommer äta upp. Ställ fram mindre serveringsbestick, då blir det lättare för gästen att inte ta för mycket.


  • Bjud på mer grönsaker, ett billigare och hållbarare alternativ. Att servera en del av grönsakerna så rena som möjligt gör det lättare att återanvända dem i andra rätter.

Två goda exempel


Ett jättebra tips från vår vän Fredrik Eriksson - som serverar ett fantastiskt julbord med sina kockar på Långbro Värdshus varje år- är att duka upp buffén med stilleben. Plocka in juldekorationer och vackra grönsaker för att fylla ut buffén och skänk gästen en känsla av överflöd utan att ni för den delen behöver lägga upp på stora fat och mängder med mat på julbordet.Ett bra tips för verksamheter inom offentliga måltider kommer från Mölndals stad som arbetat med oss en längre tid. Här har vissa restauranger valt att dela upp julbordet under en vecka. En buffé blir istället flera goda julmåltider, väldigt trevligt och mycket svinnsmart!

Vilka är era tips?

Tillsammans för en hållbar jul!


34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page