top of page

Konsten att riva berget av matsvinn: debatten kring innehållet

Vi på Generation Waste har lyssnat på Vetenskapsradion Klotets avsnitt om matsvinn och eftersom vi arbetar aktivt med måltidsaktörer i både näringslivet och offentlig verksamhet är vi väl medvetna om utmaningarna. Vad vi också är medvetna om är möjligheterna.



En kommentar om programmet var av Louise Ungerth som är konsumentrådgivare och konsult, handlade om att mängden matsvinn, 1/3 av “maten” som produceras, slängs är missvisande. I dagsläget visar nya studier från WWF och Tesco att siffran har stigit till 40%.

I programmet besöker de en gymnasieskola i Uppsala som jobbar aktivt med att minska sitt matsvinn. Där pratar de om hur de ska engagera och underlätta för eleverna. De har infört smakskedar vid buffén, så eleverna har möjlighet att smaka på maten innan de tar. De visar även att eleverna får gå före i kön om de ska ta en andra gång. Vid disken har de en våg som visar tallrikssvinnet för dagen. Utöver detta har de tagit fram räkneexempel på vad de skulle kunna få ut av de portioner som slängs - exempelvis fika varje vecka eller nya lärartjänster.

Mattias Eriksson vid SLU menar att de största vinsterna finns i att engagera de som inte kommit lika långt i sitt matsvinnsarbete som gymnasieskolan i Uppsala. Om de kan förbättra sitt arbete och komma till samma nivå kan vi vinna.

Eriksson undersöker hur vi kan få en systematisk omvandling i hela produktionskedjan. Den stora svårigheten är att vi måste producera mindre och där kan vi skapa de stora matsvinnsminskningarna på 50-70%.

Ett inslag om just matsvinnet i produktionsled är att 26% av morötter sorteras bort och 6% får ligga kvar i jorden. Detta innebär att en tredjedel av alla morötter som odlas i Sverige inte äts upp. I avsnittet pratar de om att det inte finns någon lönsamhet i att sälja dessa morötter som klass 2. Däremot finns det en möjlighet till förädling, där vi har en hel uppsjö av potentiella morotsprodukter av fula frukter som annars slängs. Juice, morotskaka och biffar som då kan ge högre intäkter för producenterna som gör det mer lönsamt att skapa än att slänga. Vad kan du som måltidsaktör göra?

  • Du som måltidsaktör kan ställa krav på producenter

  • Gå igenom era inköp inför nästa upphandlingsavtal och ställ inte krav på grossist att hyllagra livsmedel som ni inte köpte in förväntad mängd av föregående period.

  • Upphandla inte mer än vad du kommer köpa in

  • Engagera fler som ansvarar för måltidssituationen, inom till exempel äldreomsorgen, skola och förskola med hjälp av utbildning och föreläsningar från oss på Generation Waste

  • Börja mäta ert matsvinn varje dag för att få in den data ni behöver för att få kontroll på ert matsvinn. Vi hjälper er med implementering och verktyg.

  • Erbjud utbildning till er medarbetare för ökat engagemang och handlingskraft.

Vi har kompetensen och metoderna, hör av er!



31 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page