top of page

Harrys i Göteborg har minskat sin råvarukostnad med 2%

Uppdaterat: 16 aug. 2022

Harrys i Göteborg har sedan en tid tillbaka haft ambitioner att utveckla sitt hållbarhetsarbete och arbeta mer hands on för att göra skillnad. Därför inledde de i början på 2019 ett samarbete med Generation Waste. Ett år har passerat och nu lönar sig samarbetet rejält för Harrys, då de nu meddelar att de minskat sin råvarukostnad med 2%.
– Vi har ändrat vår lunchmeny med färre rätter och har även gjort några justeringar i kvällsmenyn. Detta har resulterat i att vi minskat vår råvarukostnad med ca 2% under de senaste månaderna, säger Restaurangägaren Björn Tagesson.

Generation Waste är mycket nöjda med Harrys hållbarhetsarbete och menar att en minskad råvarukostnad är en vanligt förekommande följd om man använder mätverktyget konsekvent.

– Att minska sin råvarukostnad är ett bra exempel på hur statistiken från vårt mätverktyg på ett konkret sätt kan hjälpa en restaurang att bli mer lönsam och klimatsmart, säger Generation Waste’s VD Daniel Oddhammar.

Ofta så går lönsamhet och hållbarhet hand i hand och så även i detta fallet. Den rimliga frågan att ställa är då varför inte ännu fler restauranger väljer att agera och ändra sitt förhållningssätt till maten man lagar och serverar.

– Förändring är ansträngande och ofta skrämmande. För att kunna förändra en restaurangs vanor och tankesätt krävs det att alla i personalen involveras och jobbar mot samma mål. Detta är något som Harrys i Göteborg lyckats fenomenalt med. Deras kockar är med i matchen och väger matsvinnet varje dag, säger Daniel Oddhammar.

Inspirerade av Harrys i Göteborg så har nu även Harrys i Ljungby valt att hoppa på tåget och börjat väga sitt matsvinn. Nu hoppas Daniel Oddhammar att ännu fler Harrys-restauranger kan börja använda sig av mätverktyget.

– När fler Harrys Restauranger kopplar på systemet kommer man även kunna jämföra resultat restaurangerna emellan. Att kunna sporra och tävla mot varandra i att minska matsvinnet kan komma att göra stor skillnad.


26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page