top of page

Håll det hållbart. En temavecka i syfte att minska tallrikssvinnet på skolorna

Uppdaterat: 16 aug. 2022

De flesta kommuner har svårt att få med sig eleverna i arbetet med att minska tallrikssvinnet. Många kostchefer beskriver framförallt att högstadie- och gymnasieelever är en svår målgrupp att nå ut till.
Som ett led i detta har Midsona Foodservice och Generation Waste inlett ett samarbete i kampen mot matsvinnet. Midsona har tagit fram en temavecka med fokus på klimat och hållbarhet som riktar sig just till dessa elever med namnet Håll det hållbart. För att fånga intresse och försöka göra klimat och matsvinnsarbetet lite mer coolt så har de med sig tidigare vinnaren i Sveriges mästerkock Filip Poon som är en känd youtube profil bland ungdomar med över 100 000 följare.

Under temaveckans 5 dagar får eleverna en daglig utmaning i matsalen. Skolrestaurangens uppgift är att laga 5 klimatsmarta rätter utifrån färdiga recept som den prisbelönta skolrestaurangen Tullängen i Örebro tagit fram ihop med Midsona Foodservice och man har även möjlighet att delta i White Guide Junior och kamma hem priset ”Årets skolmatsrätt”.

En vecka innan Håll det hållbart börjar, väger skolpersonalen tallrikssvinnet varje dag för att synliggöra mängden kastad mat. Filip kommer under temaveckan utmana eleverna att försöka minska svinnet. Skolan får kostnadsfritt använda Generation Wastes smidiga mätverktyg under de två mätveckorna för att enkelt få statistik och följa upp utvecklingen.

Är du intresserad och vill veta mer. Gå gärna in och läs mer eller kontakta oss för mer information.47 visningar0 kommentarer

Bình luận


bottom of page