top of page

Generation Waste ser hoppfullt på framtiden – Finner styrka i sina grundvärderingar

Uppdaterat: 16 aug. 2022

Hotell- och restaurangbranschen är en av de branscher som drabbats absolut hårdast av Coronakrisen. I nuläget tvingas restauranger att hitta nya vägar till sina kunder, genom b.la take away och utkörning. Men trots innovativa lösningar är det för många fortfarande tufft. Tufft riskeras det också att bli för företag som samarbetar med Hotell- och restaurangbranschen, så som Generation Waste. Ändå ger Daniel Oddhammar en glimt av hopp om en bättre en framtid, när allt detta är över.
För två år sedan bildades Generation Waste med hopp om att förändra restaurangbranschen. Med hjälp av ett mätverktyg, en portal och utbildning var målet att hjälpa restauranger att minska sitt matsvinn och på så vis bidra till ett bättre klimat. Hittills har resan varit delvis behaglig då nytänkande, stora namn som bl.a. Harrys, Göteborgsfamiljen och Comfort hotell börjat samarbeta med Generation Waste. Nu, i och med Coronakrisen, ställs Generation Waste inför sin hittills största utmaning. En utmaning som Daniel Oddhammar menar lett till reflektion, som i sin tur lett till att de hittat tillbaka till sina grundvärderingar.

”Våra grundvärderingar om att bidra till ett bättre klimat har givetvis alltid funnits där men i strävan om att växa tror jag det är lätt hänt att man glömmer varför man egentligen gör det man gör. Den rådande krisen har lett till reflektion och fått oss att ta ett steg tillbaka. Styrkan finner vi nu, likt då, från viljan av att bidra till ett bättre klimat och kämpa för att nå de gemensamma klimatmålen som FN satt till 2030.”

”Vår vision sträcker sig långt bortom denna kris”

Restauranger går i dessa tider på knäna och har fullt upp med att rädda sig själva från undergång. Vilket i sin tur gör att Matsvinns-frågan kanske hamnar i skymundan. Trots detta ser Daniel Oddhammar inte någon annan väg att gå, än framåt.

” Klimatkrisen fortgår trots allt, och kommer fortsätta långt efter detta är över, så vi kommer inte att sluta. Vårt jobb måste fortsätta vara att få restauranger, skolor, hotell, ja hela allmänheten att se den större bilden och jobba för en hållbar framtid. Vår vision sträcker sig långt bortom denna kris.”

Krisen vi befinner oss i skapar en dominoeffekt. Faller aktörer inom Hotell- och restaurangbranschen så riskerar också de som förlitar sig på samarbeten med hotell och restauranger att falla, såsom Generation Waste.

”Vi hoppas givetvis på att få behålla så många kunder som möjligt men samtidigt vet vi att det är tufft för många. Resurser kanske inte kommer finnas ett tag framöver för att underhålla vårt mätverktyg. Vi försöker nu få våra kunder att se det hela ur ett större perspektiv och inte nödvändigtvis avsluta samarbetet med oss, utan istället pausa det. Än så länge är det fortfarande många av våra kunder som fortsätter väga sitt matsvinn, vilket jag är mäkta imponerad av – det gör mig oerhört glad.”

Samtidigt tror Oddhammar att mätverktyget Generation Waste erbjuder kan komma att bli en stor tillgång för hotell och restauranger som efter krisen kommer behöva spara pengar.

”I höst när restauranger och hotell ska se över sina utgifter kommer varenda krona att behöva vändas på. Då kan vårt mätverktyg och vår expertis komma till nytta. För matsvinn är inte bara dåligt för miljön, det är också dåligt för plånboken.”

Ser hoppfullt på framtiden

Trots det tuffa skede Generation Waste nu befinner sig i, så ser de ändå positivt på framtiden. Daniel Oddhammar tror att krisen i längden kan leda till en förändring i restaurangbranschen. En förändring som gynnar klimatet.

”Jag tror att vi nu har sett det sista av buffén, vilket är bra, då det är en riktig matsvinns-bov. Sedan tror jag också att krisen har lett till att vi fått upp ögonen för lokalproducerad mat.”

Oddhammar tror att det kommer bli svårt att få nya restauranger att börja mäta sitt matsvinn just i detta skede. Därför riktas nu fokus på andra alternativ; bland annat på offentliga kök och bostadsbolag.

”Något vi under hösten engagerat oss i är matsvinn i offentliga kök och privata hushåll. Vi har bland annat utbildat Halmstads offentliga kök i hållbar köksutveckling. Sen har vi också, i samarbete med Poseidon AB, tagit fram en kokbok som skickats ut till deras nya hyresgäster.”

Generation Waste med Daniel Oddhammar i spetsen avslutar med att meddela att dörren står öppen för nya samarbeten i alla dess former.

”Ändå fast vi mestadels samarbetat med restauranger, så har vi aldrig stängt några andra dörrar. I linje med våra grundvärderingar så ligger det i vårt intresse att bidra till ett bättre klimat genom att stoppa matsvinnet, oavsett vart det uppstår.”

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page