top of page

Generation Waste går med i projektet Resvinn.

Uppdaterat: 16 aug. 2022

Tillsammans med 43 andra företag ska Generation Waste bidra till att utveckla och effektivisera redistributionssystem för matsvinn i Sverige. Målet är att mat som annars skulle hamna i soptunnan ska komma till nytta i restaurangkök där den blir tillagad.
Projektet Resvinn startade i november 2019 av Chalmers Industriteknik. Fröet såddes efter att en utbuds- och logistikanalys pekat på att överskottet av färdigvaror i producent- och grossistled i Sverige uppnår 11 251 ton mat. Samtidigt visade analysen på att den överblivna maten med rätt sorts kompetens och samarbeten skulle kunna redistribueras. Kristina Liljestrand på Chalmers industriteknik tillsammans med företaget Vinnova på samlade samman 43 stycken olika företag för att starta projektet.

Nu tillkommer Generation Waste med förhoppningen att, genom deras mätverktyg, ta fram data på hur mycket av den skänkta maten från grossister och handlare som går att redistribuera.

”Om vi inte vet hur mycket som slängs, är det svårt att agera”

Ett stort problem när det kommer till matsvinn är just ovetskapen kring hur mycket som egentligen slängs och hur mycket som skulle kunna återanvändas, menar Daniel Oddhammar, VD på Generation Waste.

”Ett stort problem i framförallt grossistled har visat sig vara avsaknaden av data. Om vi inte vet hur mycket som slängs, är det svårt att agera”

Daniel Oddhammar ser fram emot samarbetet och hoppas på att, så fort sommaren är slut, kunna köra igång.

”Vi ser detta som en möjlighet att få hjälpa till med det vi brinner för, nämligen att minska matsvinnet. Förhoppningsvis så kör vi igång en eller flera testpiloter under augusti / september månad.”


10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page