top of page

Ett steg mot att säkra rätt näring i framtidens matsystem?

Uppdaterat: 16 aug. 2022

Generation Waste tog del av AGFOs senaste frukostevent i Stockholm. Här får ni en sammanfattning av vad vi snappade upp!

Vi träffades på Gröna näringslivets hus (LRF) för spaning med Anders Engström och Anna Björnstad från AGFO på temat ”Hur säkras rätt näring i framtidens matsystem?”.

Ingen enkel fråga att reda ut på kort tid men panelen med experter bestående av Emma Patterson (Livsmedelsverket), Inger-Cecilia Mayer Labba (Chalmers tekniska högskola), Anki Sundin (LRF Mjölk) samt Isabelle Falck (Food for Progress), gjorde sitt bästa för att ge en bild av framtiden för växtbaserad mat, samt dess problematik och utmaningar.

Från vegankost till flexitariankost.

Kort och gott kunde panelen konstatera att efter en lång uppåtgående trend så är smekmånaden med växtbaserat nu över och matbranschen måste titta mer nyktert på näringstäthet.

Biotillgänglighet dvs näringsämnes möjlighet att tas upp av kroppen var ett ämne som lyftes och vi säger hatten av för att detta äntligen diskuteras. Antinutrienter i många av de ”nya proteinerna” är en fråga som i anslutning till denna fråga måste tacklas då t.ex. fytinsyra från främst baljväxter hindrar upptaget av mineraler främst järn och zink.

Mer forskning måste till för att hitta lösningar, men också förståelse för hur vi behöver ändrar våra matvanor mot en mycket mer miljöorienterad diet utan att riskera folkhälsan.

Hur ska vi ställa oss till växtbaserad kost?

Nu låter det som panelen var negativt inställda till omställningen till mer växtbaserat men så var icke fallet, tvärtom ”Mer grönt på tallriken” var ett återkommande argument, samt minskat intag av animalier i anslutning till det. Emma Patterson från Livsmedelsverket nämner också ett flertal gånger att minskat matsvinn är en av nycklarna till framtidens matsystem, detta är ofrånkomligt oavsett om man kommer äta helt växtbaserat eller mer ”flexitarianskt”.

Dessutom fick vi en mycket intressant trendspaning med Anders Engström om läget just nu på ämnet växtbaserade produkter.

Vi på Generation Waste kämpar inte bara för minskat matsvinn utan brinner också för att alla ska få bra näringsrik mat, så dagens spaning var mycket matnyttig!21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page