Bollebygdskolans kök ska ta nästa kliv i sitt hållbarhetsarbete, med hjälp av Generation Wastes nya mobilapplikation. – Vi hoppas på att kunna synliggöra det vi idag endast har en känsla av, säger enhetschefen på måltidsverksamheten, Therese Lindh.
Sedan några år tillbaka har Bollebygdsskolans kök vägt sitt totala matsvinn två gånger per år och sitt tallrikssvinn dagligen, det vill säga det matsvinnet som uppkommer från gästerna. Nu vill de ta arbetet till nästa nivå och börja mäta allt matsvinn varje dag. Det digitala mätverktyget Generation Waste erbjuder ska göra det möjligt för Bollebygds kommun att få en klar översikt av hur mycket mat som totalt slängs.
Vi har haft rutinen att mäta vårt totala matsvinn två gånger per år och även medverkat i Livsmedelsverkets nationella kartläggning. Jag har dock förstått att en framgångsfaktor är att mäta kontinuerligt. Det här har varit svårt att genomföra utan ett verktyg, säger Therese Lindh, enhetschef på måltidsverksamheten.
Blickar fram mot agenda 2030
Satsningen går i linje med Bollebygds medverkan i “klimat 2030 – Västra Götaland”, som är en kraftsamling för västsvenska aktörer för en hållbar framtid. Men satsningen ligger även i linje med de globala målen “Agenda 2030”, där ett delmål är att minska det globala matsvinnet med 50% fram till år 2030. Vi har Agenda 2030 att blicka fram emot och sen har vi även valt att ansluta oss till ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” där minskat matsvinn ingår, säger Therese Lindh
Med mobilapplikationen så ska kockarna registrera matsvinnet i fyra olika fraktioner – Tallriksvinn, buffésvinn, kökssvinn och matavfall. Applikationen räknar sedan om matsvinnet till pengar och gör det möjligt för kockarna att jämföra matsvinnet över tid. Generation Wastes VD Daniel Oddhammar är övertygad om att mätning av matsvinn är ett nödvändigt förstasteg. När Göteborgs Stad lyckades minska sitt matsvinn med 50% på två år, var deras första steg att börja mäta matsvinnet. Vi har även egna exempel på att mätning är en avgörande faktor; vår kund Comfort hotell lyckades minska sitt matsvinn med 30% på ett år och då var mätning av matsvinnet ett första steg, säger Daniel Oddhammar.
Matsvinnet i Sveriges skolkök – Ett stort problem
Tisdagen den 22/9 var Generation Waste på besök på Bollebygdsskolan för att gå igenom systemet och inspirera kockarna till att börja jobba för ett bättre klimat. Generation Waste, med Daniel Oddhammar i spetsen lämnade Bollebygd med en bra känsla. Efter mötet med Therese och de engagerande kockarna är jag övertygad om att vi tillsammans kan göra skillnad och inspirera andra kök att göra samma sak. Matsvinnet som uppkommer i Sveriges skolor är ett stort problem och har man inte börjat jobba för att minska det, så är det hög tid, säger Daniel Oddhammar. Likt Daniel Oddhammar, lämnade Therese Lindh och kockarna mötet med en bra känsla.
Daniel hade förmågan att få med sig kockarna i tänket. Vi kunde gemensamt lyfta blicken från den egna sopsäcken till jorden som helhet. Jag är ganska övertygad om att vi alla gick från vårt möte med en känsla av hopp, säger Therese Lindh.
Comments