top of page

Menyplanering &matinköp

Att ha en god menyplanering är A och O för att minska matsvinn i skola, restaurang och hemma. Att skapa en flexibel meny, involvera matgästerna och testa nya maträtter och råvaror först i mindre skala är några exempel på hur man kan arbeta med menyplanering och inköp för att minska matsvinnet.

Planera matsedel och meny

  • Planera alltid din meny efter säsong och leveranstider, tänk lokalt och låt varorna färdas så kort tid som möjligt

  • Öka mängden grönsaker och baljväxter och “krydda” med kött och fisk. Minskar du mängden kött och fisk kan du istället kosta på dig bättre kvalitet

  • Planera in “svinnrätter” i din meny för att använda de råvaror som blivit över återkomma i dessa rätter

  • Samma sorts råvara kan återkomma i olika rätter, till exempel köp in en fisk som passar både till stekt fisk och fisksoppa

Flexibel meny & matsedel

En flexibel meny ska vara mindre detaljerad och lämnar utrymme för ändringar. I menyplanering för flera kök kan en av komponenterna eller råvarorna vara bestämd, till exempel en gryta, men alternativa rätter och tillbehör anpassas efter vad som redan finns i varje kök och matgästernas önskemål. Det är även viktigt att förbereda gästerna på att alla rätter eller tillbehör kanske inte kommer att finnas kvar under hela serveringen.

Livsmedelsverket uppmuntrar till att ha en flexibel meny eftersom det då blir enklare att anpassa måltiderna efter matgästerna och efter vad som finns tillgängligt i köket.

En flexibel meny kan också anpassas efter vad som finns att köpa med kort hållbarhet hos grossist och andra leverantörer. För de som upphandlar måltidstjänster av andra aktörer är det viktigt att tänka på att även de behöver ha möjlighet att vara flexibla.

Planera matinköp

Det är viktigt att skapa en rutin för att förbereda matinköp.

  • Planera matinköp samtidigt som du planerar meny så blir det lättare att fixa matinköp och beställningar

  • Utgå från era recept och era egna erfarenheter av hur mycket mat som brukar gå åt

  • Inventera kyl, frys och förråd på råvaror och rester

  • Kontrollera vilken närvaro/frånvaro som är planerad

Leverans av färska råvaror nära användning

Vänta så länge som möjligt med att beställa färskvaror och varor med kort hållbarhet så att du får bästa möjliga kvalitet på dina varor.

Ha en bra dialog med dina leverantörer,  det är viktigt att ha rimliga krav på leverantören hur många dagar ett livsmedel ska ha kvar av sin hållbarhet innan datumet passerats. Har du en god dialog blir planeringen mycket enklare och du kan få hjälp med matinköp. Köper du in billigare varor med kort hållbarhet så se till att få upp det på menyn direkt.

Köp förpackningar i olika storlekar

Köp livsmedel i både större och mindre förpackningar när du gör dina matinköp. Då blir det lättare att undvika att stora öppnade förpackningar blir stående och att innehållet blir gammalt. Packa om livsmedel som ska frysas in i lagom stora förpackningar så du kan tina bara det som behövs.

bottom of page