top of page

Minska matsvinnet

Vägen mot att slänga mindre mat sker inte av sig själv, oavsett om det gäller att reducera matsvinn i skolanmatsvinn på hotell, i hemmet eller i sin verksamhet. För att minska matsvinnet behöver man först och främst göra ett aktivt val. 

Minska matsvinnet i hemmet

När du gjort ett aktivt val att minska svinnet finns mängder av tips att ta till. Här kommer några:

  • Planering är A och O – Ofta är vi stressade när vi handlar. Ägna 1 minut åt att kolla vad du har hemma innan du går och handlar.

  • Sänk temperaturen i kylen – Ett bra tips för att få maten att räcka längre är att sänka temperaturen i kylen till 6 grader. Det gör att råvaror håller lite längre.

  • Gör frysen till din bästa vän – Frys in slatten grädde, ostskalken, den överblivna portionen pasta. Man skulle nästan vilja påstå att allt går att frysa in.. LÄS MER 

  • Undvik skala rotfrukter – Skalet på potatis, morötter, palsternacka eller andra rotfrukter innehåller massa smak och näring. Vill man trots allt skala så kan skalet alltid friteras eller köras i ugn. Då blir skalet till chips, perfekta till fredagsmyset eller för att addera lite knaprighet till maten.

Följ oss på våra sociala medier för att få ytterligare tips om vad du kan göra för att minska matsvinnet. Där får du även fler tips med miljön i fokus (exempelvis att äta mycket klimatsmart mat). 

food-loss-and-food-waste-reducing-wasted-food-at-2022-02-08-02-12-23-utc.jpg

Minska matsvinn i restaurang och storkök

Vi på Generation Waste är experter när det kommer till att minska matsvinn på restaurang och storkök och vet att det första steget för att minska matsvinnet är att börja mäta det. Detta för att skapa en ökad medvetenhet i organisation men också för att kartlägga svinnet och på så vis kunna ta till lämpliga åtgärder för att nå en minskning.

” Grunden för att minska matsvinnet är att börja mäta. Det som mäts det syns också” – Livsmedelsverket.

Vi på Generation Waste jobbar i tre olika segment för att nå en ökad medvetenhet och i längden en förändring.

  1. Genom vårt mätverktyg kan ni mäta mat, vilket ökar medvetenheten bland personal och gäster.

  2. Med vår matutbildning går vi går igenom hållbar kokkonst och hur ni kan minska matsvinnet.

  3. Med vårt kommunikationsmaterial så får vi med alla gäster i resan mot ett minskat matsvinn.

bottom of page