top of page

Matsvinn – Hotell

Matsvinn på hotell är ett bekymmer många hotellrestauranger dras med, oavsett vilka måltider som serveras under dygnet. Det finns flera sätt att angripa detta problem. Vi på Generation Waste är övertygade om ett systematiskt arbete med mätning, registrering och uppföljning bidrar till ett mer cirkulärt tänkande och agerande. Matsvinnet kan minskas genom beteendeförändringar hos hotellkökets medarbetare och matgäster, vilket i sin tur leder till ökad lönsamhet – och en mer hållbar framtid.

Registrering skapar medvetenhet

Ett viktigt steg på vägen för att minska matsvinn på hotell är att registrera svinnet löpande. Det leder till ökad medvetenhet hos personalen. Matsvinnet delas upp i tre olika kategorier – på så sätt skapas en tydlig bild över vilket typ av matsvinn er verksamhet genererar.

Olika kategorier matsvinn

  • Kökssvinn

  • Buffésvinn

  • Tallrikssvinn

Det mätverktyg vi har tagit fram är ett verktyg framtaget av kockar för restaurangpersonal. Det räknar om matsvinnet till pengar. Registreringen sker antingen via en iPad eller smartphone. Du kan sedan följa upp statistiken och relevanta nyckeltal för din verksamhet, exempelvis hur mycket mat varje gäst slänger i genomsnitt. Statistiken ger dig svart på vitt var och hur matsvinnet uppstår. Siffrorna kan sedan kan ligga till grund för beslut och komma till nytta när du ska lokalisera förbättringsåtgärder.

Läs mer om vårt verktyg för att mäta mat.

Utbildningar

Vi på Generation Waste håller gärna i en utbildning om hur hotellrestauranger kan arbeta med att minska matsvinnet. Våra föreläsare går pedagogiskt igenom hur ni kan arbeta hållbart i hela kedjan, från menyplanering till nedkylning av mat. Målet med utbildningen är att alla deltagare ska få mer kunskap om varför vi behöver arbeta med matsvinn och i hur man kan minska matsvinnet, både på kort- och lång sikt.

Vi kan självklart ordna med ett skräddarsytt upplägg om ni önskar det. Antingen ses vi över teams eller så kommer vi ut till ert hotell alternativt så träffas vi i vår nya lokal (med över 20 sittplatser) där vi erbjuder utbildningar, workshops, föreläsningar, matlagningskurser och middagar.

Läs mer om vår matutbildning.

Exempel på hotell vi samarbetar med

Vi är vana att ta fram anpassade lösningar för hotellkök runt om i landet. Ett vanligt uppdrag som vi tar oss an är att minska matsvinn på hotell och i kommunala kök. Här följer exempel på hotell vi samarbetar med.

Högsbo Brukshotell

Högsbo Brukshotell fastnade för vårt upplägg kring differentierade värden och bredare engagemang hos medarbetarna. Vårt mätverktyg ska underlätta registreringen av matsvinn och skapa tydliga nyckeltal.

Jula Hotell & Konferens

Jula är en känd butikskedjan, men vad många inte vet är att samma koncern (Jula Holdingkoncern) även driver tre hotell. Vårt digitala mätsystem ska effektivera och minska sopsorteringen (inkl. det brännbara avfallet).

Comfort Hotels

Comfort Hotels personal har minskat matsvinnet genom att involvera och engagera både gäst er och Genom att presentera statistik för hotellens gäster (som tagits fram av vårt mätverktyg) har de lyckats minska tallrikssvinnet.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller vill diskutera ett samarbete!

bottom of page